Fotografiska skatter

Är du intresserad av historiska bilder tagna i Hälsingland? Har du gamla fotografier liggandes hemma som du vill veta mer om? Eller vet du redan allt om bilderna men vill att fler ska få ta del av skatten?

I sommar visas VÄXLINGAR – Bondeliv i bild av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén på Västerby hembygdsgård, Rengsjö.
Konstfrämjandet Gävleborg bjuder in till en personlig och guidad visning av utställningen tillsammans med fotograf Johanna Syrén.
Efter visningen följer gemensam fikastund där vi tillsammans pratar om utställningen och kollar på fler gamla fotografier av Hälsingland.
Ta gärna med egna bilder tagna av dig eller någon släkting. Valfria motiv, det kan till exempel vara bilder från samhälle, bondeliv eller porträtt tagna för längesen.
Digital Kultur som arbetar med digitalisering av gamla bilder gästar för att visa upp några bildskatter från Hälsingland, och de kan svara på frågor kring arkivering av dina gamla fotografier med mera.

Ingen avgift, du betalar bara för fika.

OBS anmälan: johanna.syren@konstframjandet.se

Om utställningen:
Växlingar är en fotoutställning om bonden och lantbruket ur olika perspektiv och tidsåldrar.
Hilding Mickelsson dokumenterade fram till sin död 2002 livet, naturen och människorna i hembygden. Hilding föddes 1919, för nära hundra år sedan.
Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap – södra Hälsingland. När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel.
Har också människorna förändrats eller är det bara det ytliga i kläder och frisyrer som ger tidsfärg? Bilderna som speglar varandra väcker många tankar. Vart tar spåren av generationers möda i jord- och skogsbruk vägen? Vart har människorna tagit vägen, de som syntes i arbete på åkern eller barnen som lekte i ute i sommar som vinter? Är utvecklingen oundviklig och går den bara åt ett håll? Kommer det att finnas en levande landsbygd i framtiden?
Hälsinglands Museum i Hudiksvall ger, efter godkännande från Hilding Mickelsson-sällskapet, tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton. Johanna Syrén har valt bland sina egna och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg?

VÄXLINGAR produceras av Konstfrämjandet i ett samarbete med ABF Västra Hälsingland, Konst och landskap, LOKOMOTIV, Hilding Mickelsson-sällskapet, Region Gävleborg och bilder inlånade av Hälsinglands museum.